ÆBLEMOST GRUNDSTAMMER ÆBLE SORTER HAVEDYRKNING MOSTERIER OPSKRIFTER ÆBLER

Æbler - set fra Grejsbjergvej

     

 


Æble september 2008

Forside
Malus Æbler
Sorter
Dyrkning
Grundstammer
Æblemost
Årets gang
Opskrifter
Kolofon
Link
gravgard.dk

Opdateret 3. aug. 09

 

Grundstammer

I Danmark bruger vi hovedsagelig grundstammer med forbogstavet M efter stedet hvor den er udviklet nemlig East Malling i Storbritannien.

De træer vi kender fra den gamle landbohave, eller det alene-stående træ på forplænen eller gårdspladsen, er typisk podet på en såkaldt
Vildstamme eller Frøstamme - et stort træ godt at klatre i.
Den mest almindelig grundstamme er
MM106 som passer glimrende til den store parcelhus have. Den er middelkraftig i vækst, hvilket gør at det ikke bliver et stort træ, men dog et træ hvor man kan sidde skyggen og nyde sommeren.
M26 bliver mindre end M 106 og passer glimrende i små haver. Det er den grundstamme mange frugtplantager vælger da frugten er nemmere at plukke når træet ikke er større og ydelsen er der ikke noget i vejen med. En grundstamme man bør overveje til de kraftigvoksende sorter.
M9 er den mindste jeg tager med her. Det er decideret dværgvækst. Stammen egner sig vældig fint til terrasser eller krukker. De fleste espallie-træer er podet på denne stamme. I forhold til størrelsen giver det mange æbler.

For at gøre forvirringen total findes der flere grundstammer, også flere M stammer. Der findes også A, J, P og B stammer, ja endnu flere, disse er udviklet i hhv. Sverige, Tyskland, Polen og Rusland. Som skrevet er det M grundstammer der hovedsagelig bruges i Danmark og dem planteskolerne ligger inde med.

Vær opmærksom på at ikke alle, selv velassorterede planteskoler, har den rette grundstamme, og kan ikke engang skaffe den hjem da 'grossisten ikke fører dem'. Der kan jeg anbefale Assens Planteskole, det er en af de få, om ikke den eneste, der laver deres eget materiale. Jeg er endnu ikke stødt på noget de ikke har. 

 

ÆBLEMOST GRUNDSTAMMER ÆBLE SORTER HAVEDYRKNING MOSTERIER OPSKRIFTER ÆBLER

Denne side er en rekonstruktion af min hjemmeside om æbler: Siden er blevet lukket derfor denne simple rekonstruktion