ÆBLEMOST GRUNDSTAMMER ÆBLE SORTER HAVEDYRKNING MOSTERIER OPSKRIFTER ÆBLER

Æbler - set fra Grejsbjergvej

     

 


Æble september 2008

Forside
Malus Æbler
Sorter
Dyrkning
Grundstammer
Æblemost
Årets gang
Opskrifter
Kolofon
Link
gravgard.dk

Opdateret 3. aug. 09

 

Dyrkning

Det kræver ikke det helt store at dyrke et eller flere æbletræer i sin egen have.
Når først det er bestemt hvor træet eller træerne skal stå kan man bestemme sig for hvilken grundstamme træet skal være podet på (se senere). Er der lidt eller megen plads? Skal det være et enkeltstående træ? Et espalier træ? Et terrasse træ? Eller måske endda i potte? Mulighederne er mange.
Det skal graves et hul der er endda en hel del større end rodklumpen, bland evt. nogle blade, eller kompost i jorden, men ikke for meget. Det er populært sagt plantetid hele året, men det sene efterår er nu det bedste. Så skal der ikke vandes, og klaret er klar til foråret. Der skal en støttepind til træet, så det står fast og ikke blæser omkuld ved den første storm.

De første par år behøver man ikke at bekymre sig om beskæring! For så vidt heller ikke derefter..... Der beskæres og tyndes ud for at få større frugter, men gør man ikke noget får man bare mindre men flere frugter.
Princippet i beskæring er 'sund fornuft', man kan ikke gøre noget galt! Kig på træet, og klip så de grene af der forstyrrer øjet, generelt dem der gror lodret op. I gamle dage sagde man at der skal være så meget lys og luft i træet at der kan kastes en hat gennem træet. Det er en anden måde at sig det på, at tynder man ud, også inde i træet kommer der mere lys og dermed mere moden og velsmagende frugt.

Til yderligere oplysning om dyrkning kan jeg varmt anbefale havenyt.dk Der er der altid årstidsaktuelle artikler, dyrkningsvejledning, tips og ideer til haveejeren. Derudover er der et panel af eksperter der online besvarer spørgsmål, samt en 'havebænk' hvor brugerne kan udveksle erfaringer.

Valg af grundstammer er et stærkt underprioriteret emne. Ja, der er mange der ikke skænker det en tanke. Næste afsnit handler om valg af grundstammer. 

   

ÆBLEMOST GRUNDSTAMMER ÆBLE SORTER HAVEDYRKNING MOSTERIER OPSKRIFTER ÆBLER

Denne side er en rekonstruktion af min hjemmeside om æbler: Siden er blevet lukket derfor denne simple rekonstruktion