Vorgod - en slags vandremappe    
       
  Tilbage til gravgard.dk      
           
         
  Forside

Hans og Mariane
Sønderhav

Videbæk
Vorgod
Vildbjerg
Brædstrup
Skive
Hoptrup

Max Forrest

 

 

 

 

 

 

 

Gerda og Karl Skov

Karl Skov  Der står 5. november 1923 som fødselsdato på min dåbsattest og dåben foregik allerede 15 dage senere - og så” blev jeg stor li`så stille” derhjemme i vores dejlige barndomshjem sammen med 6 søskende, jeg var gårdskarl hos Far, indtil jeg var omtrent 18 år.

1. november 1941 kom jeg i lære som møbelsnedker hos Arne Christensen  i Videbæk, han drev et lille snedkeri og møbelhandel, hvor vi to lærlinge deltog i alt foreliggende – jeg husker at mit første værk var at fremstille en fjedermadras med spiralfjedre, der blev bundet sammen med kæder – læretiden var jo midt under krigen, så i nogen tid var der en tysk soldat, der havde adgang til vort værksted – Det gav da ingen konflikter, skønt der var en vis reservation mellem os. – Inden jeg blev helt udlært i 1945 – blev jeg, midt under en tandemtur sammen med 3 kammerater til København, indkaldt til soldatertjeneste med omgående mødepligt i Haderslev. Der var ikke ordentlige uniformer eller våben til os, men vi  kunne bruges som vagter for tyskernes efterladte våbendepoter, samt ved flygtningelejre –vi var i Oksbøl.

Som møbelsnedkersvend arbejdede jeg i Ringkøbing og København - hvor jeg for øvrigt lærte en dejlig pige at kende- ved navn Gerda. Derfra kom jeg på Håndværkerskolen i Haslev i  et ½ år – og så   fik jeg arbejde på en stor fabrik i Tarm –i fritiden fremstillede jeg møbler til vort kommende hjem.

Gerda Frilund var fra Sig ved Varde og er født  16.marts 1926 ”sejstens mass” - Vi blev gift den 12. november 1949 – og havde først et dejligt hjem i Tarm, hvor vores lille Doris blev født. 1. januar 1955 indgik vi i et kompagniskab med en ældre snedkermester –Jens Rasmussen, i Brædstrup, der fremstillede stilmøbler i en gedigen udførelse. De første 5 år boede vi i et hus på den anden side af gaden, hvor vores Else kom med i familien. Efter de 5 år  overtog vi selv virksomheden og har nu kørt den gennem mere end 50 år.

Vi havde en overgang i 1970`erne 17-18 mand i arbejde og investerede i maskiner – efterhånden blev det mere moderne konkurrencemøbler, der blev lavet –og det var ikke rigtig mig -  jeg skulle jo så være forretningsmand og ikke håndværker – Vi solgte den nye afdeling til vores værkfører, og gik selv tilbage til håndværket bare med fire –fem medarbejdere – Værkføreren gik  konkurs efter et par år – og vi mistede et par hundrede tusinde kroner . Men vi klarede det – og  fik vort gamle image tilbage som lykkelige mennesker.

Hele vort liv har vi glædet os over den kristne arvelod vi har haft med hjemmefra begge to, og har den glæde, at vore børn gerne vil bringe arven videre til næste generation. Vi har fulgt og virket  i Indre Mission. Jeg har i omkring 30 år været medlem af menighedsrådet her i Brædstrup – det meste af tiden som kasserer. Ligeledes har jeg gennem mange år virket blandt børn som søndagsskolelærer. Gerda har været aktiv indenfor Kristendemokraternes virke helt fra starten i 70`erne, og mange andre ting

Og  for vel omkring 30 år siden, købte jeg sammen med en lærer, en gammel bigård.  Det var starten på fremstillingen af  den honning, I alle sammen kender, jeg har nu 4 stader – den 5. bifamilie er død i den lange vinter vi har haft – jeg  forventer alligevel at maj –juni vil bringe ny høst – vi får se.

Også som sløjdlærer i aftenskolen har jeg haft mange gode timer med elever, der bare kom igen år efter år, nogle har jeg haft i over 20 år,  en overgang var der så mange, at vi måtte dele i to hold - om eftermiddagen var det så pensionisterne, der kunne komme.

Karl Skov, april 2006

 

 

 

 

 

 
   

    

   
         
 

 

   
  Doris
Else
     
       

© gravgard.dk